Μας αφορά η γιορτή του Ραδιοφώνου;

Τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, ο κόσμος γιόρτασε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, η οποία θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Η Ιρίνα Μπόκοβα, Γενική Διευθύντρια του οργανισμού, σε δήλωσή της προς τιμήν της επετείου, εισηγήθηκε την ενίσχυση του ρόλου του ραδιοφώνου, έτσι ώστε αυτό να προάγει «τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, και ιδιαίτερα την ελευθερία της έκφρασης». Η οργάνωση World Association of Community Radio Broadcasters (AMARC) τόνισε τη θετική συμβολή των ραδιοφωνικών σταθμών στις κοινότητές τους, στην ενίσχυση του πλουραλισμού στο τοπίο των μέσων επικοινωνίας παγκοσμίως, καθώς και στην άσκηση των δικαιωμάτων επικοινωνίας από τους πολίτες.

Ωστόσο το ραδιόφωνο έχει αποτελέσει και αντικείμενο αρνητικής δημοσιότητας. Το 2003, ένα δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τρία πρώην ραδιοφωνικά στελέχη για υποκίνηση εθνοτικού μίσους, πριν και κατά τη διάρκεια των τρομερών θηριωδιών που είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν ένα εκατομμύριο θανάτους στη Ρουάντα το 1994. Η αμεσότητά του μπορεί να έχει τόσο θετική, όσο και αρνητική επίδραση στους ακροατές του.

Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσον το ραδιόφωνο εξακολουθεί σήμερα να μας αφορά. Από τη μία, τα συστατικά που οδήγησαν στην επιτυχία του παραμένουν αναλλοίωτα – η τεχνολογία που σχετίζεται με την παραγωγή ήχου είναι ακόμη η πιο προσιτή, η πιο οικονομική και η πιο εύχρηστη. Από την άλλη, το ραδιόφωνο έχει αντέξει στις τεχνολογικές μεταμορφώσεις των μέσων, και είναι τώρα διαθέσιμο σε διάφορες πλατφόρμες, και το διαδικτυακό ραδιόφωνο να είναι πιο δημοφιλές από ποτέ.

Η Κύπρος έχει προ πολλού διεκδικήσει το δικαίωμά της στην πρόσβαση στο ραδιόφωνο. Το καλοκαίρι του 1989, όταν οι δημοτικές αρχές της Λευκωσίας και της Λεμεσού ‘κατέλαβαν’ τα ραδιοκύματα, η πρωτόγνωρη αυτή κίνηση οδήγησε στη θέσπιση νομοθεσίας και έθεσε υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Μια ματιά στον ιστοτόπο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) θα διαπιστώσουμε σήμερα λειτουργούν 52 σταθμοί λειτουργούν με άδεια από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Αυτό που καθιστά το ραδιόφωνο τόσο μοναδικό είναι η ικανότητά του να φτάνει σε κοινότητες και ομάδες συχνά περιθωριοποιημένες από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Μια δεύτερη ματιά στα ονόματα των διευθυντών των ραδιοφωνικών σταθμών στον ιστοτόπο του ΓΤΠ θα βρούμε ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ραδιοφωνίας στην Κύπρο. Η Κύπρος του σήμερα είναι πολύ διαφορετική από την Κύπρο του 1989. Η Κύπρος του σήμερα είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία με ευρωπαίους πολίτες και υπηκόους τρίτων χωρών να ζουν δίπλα στους Κύπριους. Καθώς η συζήτηση για τη μετανάστευση μαίνεται σε πολιτικό επίπεδο, ο καλύτερος τρόπος να προωθήσουμε τον υγιή διάλογο μεταξύ όλων των κοινοτήτων είναι μέσω του ραδιοφώνου. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι οι φωνές τους ακούγονται και λαμβάνονται υπόψη από εκείνους που αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Αυτός είναι ο λόγος που εμείς στο Κέντρο Κοινοτικών Μέσων Επικοινωνίας Κύπρου θεωρούμε σημαντικές τέτοιες περιστάσεις όπως την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Επειδή μας υπενθυμίζουν ότι, καθώς το ραδιόφωνο ζει και βασιλεύει, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά για να αυξηθεί η δημοκρατική συμμετοχή σε αυτό το μέσο. Με αφοσίωση στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για το κοινοτικό ραδιόφωνο στην Κύπρο, καλωσορίζουμε εισηγήσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να εργαστούμε καλύτερα για ένα πλουραλισμό φωνών, γλωσσών και εκπομπών, που να αντικατοπτρίζουν πραγματικά την πολυμορφία στην Κύπρο του 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: